banner17
15 Ocak 2025 Çarşamba

MERZİFON BELEDİYESİ BÖLGEYE İLHAM OLUYOR

2022 Yılı İcraat ve 2023 Yılı Hedefleri Anlattı

Ak Parti Amasya Millet Vekili Mustafa Levent Karahocagil, Türkiye Büyük Millet Meclisinde basın açıklamasında bulundu.Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2022 yılı icraat ve 2023 yılı hedeflerinden bahseden Vekil Karahocagil, yaptıklarımız, yapacaklarımızın en açık teminatıdır’ dedi.

06 Şubat 2023 Pazartesi 08:28
Bu haber 480 kez okundu
2022 Yılı İcraat ve 2023 Yılı Hedefleri Anlattı

  Milli Eğitim, AK Parti ve Lideri Recep Tayyip Erdoğan için en önemli konularından birisi olmuştur diyen Vekil Karahocagil açıklamasında; “2022 yılında eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirilmesi için okullar arası imkân farklılıklarının azaltılmasına odaklanılmıştır.

Bu kapsamda eğitim ortamlarını iyileştirmek, okullar arasındaki imkân farklılıklarını azaltarak fırsat eşitliğini güçlendirmek için 1 milyar TL bütçeli "Mesleki Eğitimde 1.000 Okul Projesi" ve 4 milyar TL bütçeli "Temel Eğitimde 10.000 Okul Projesi" tamamlanmıştır.

Proje kapsamındaki okulların tamamının her türlü bakım, onarım, donatım, teknolojik altyapı ve materyal ihtiyaç ve talepleri karşılanmıştır.

Okulların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tüm okullara ihtiyacı fazla olana daha fazla olmak üzere ilk kez 7 milyar TL bütçe gönderilmiştir.

Diğer taraftan tüm okullara kütüphane kurularak kütüphanesiz okul kalmaması sağlanmıştır. Ayrıca yaklaşık 5 bin okulun güçlendirme ve büyük onarım çalışması tamamlanmıştır.

2023 yılında ortaöğretimde "10.000 Okul Projesi" hayata geçirilerek “okullar arası imkân” farklılıklarını azaltmak için liselerin tamamının imkânlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca güvenli okul ikliminin oluşturulması için güçlendirme kararı alınmış olan okul binalarının güçlendirilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması kapsamında belirlenen 650 eğitim binasının güçlendirilmesi hedefi 870 eğitim binasına yükseltilmiş ve 2022 hedefini aşan icraatlarımızdan olmuştur.

2023 yılı itibariyle ihtiyacı olan tüm binaların güçlendirilmesi çalışması tamamlanacaktır.

Okullar arası imkân farklılıklarının azaltılması amacıyla derslik ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için 10 bin olarak belirlenen 2022 yılı hedefi 12 bin yeni derslik yapılarak hedef aşılmıştır.

2023 yılında bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen hedef ise 15 bin yeni derslik yapılmasıdır.

Eğitim kurumlarında AR-GE Faaliyetlerinin ve üretim kapasitesinin artırılması maksadıyla meslek liselerinde döner sermaye kapasitesinin 1,5 milyar TL'ye çıkarılması hedefini 2022 yılının ilk 11 ayında 2 milyar liraya yükselmiştir. Bu gelirin 100 milyon lirası öğrencilere, 200 milyon lirası öğretmenlere katkı payı olarak dağıtılmıştır.

2023 yılında meslek liselerinde üretimden elde edilen döner sermaye geliri 3 milyar liraya yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Okullarda fikri mülkiyet ve sınai hakları kültürünün yaygınlaştırılması için Türkiye Patent ve Marka Kurumu ile kapsamlı eğitimlerinin düzenlenmesi ve 2022 yılında 7 bin 500 ürünün tescil alması hedefi 8 bin 300'e yükselerek “patent”, “faydalı model”, “tasarım ve marka tescili” sağlanmıştır. Bu ürünlerin 162'si ticarileştirilmiştir.

Bu yıl ki hedefi 10 bin ürünün tescilinin alınması ve en az %5'inin ticarileştirilmesi hedeflenmektedir.

Halk eğitim merkezlerinin kapasitesinin artırılması ve daha fazla vatandaşımızın bu hizmetlerden yararlanması için her ay 1 milyon vatandaşa kurs hizmetinin verilerek 2022 yılında 12 milyon vatandaşa ulaşılması hedefi aşılarak 13 milyon 386 bin 915 olmuştur.

2023 yılında ise 15 milyon kişinin yararlanması sağlanacaktır.

Ayrıca, halk eğitim merkezlerindeki tüm kursların istihdamı destekleyecek şekilde güncellenmesi ve dijital bir platforma aktarılması sağlanacaktır. Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı yani HEMBA oluşturulduktan sonra yurtdışındaki vatandaşlarımızın da kullanımına açılması hedeflenmektedir.

Aile yapısının desteklenmesi için değerler, ahlak, iletişim, bağımlılıklarla mücadele, çevre bilinci, ilk yardım ve trafik bilgisi gibi 12 farklı alanda 56 saatlik Aile Okulu Projesi,7 farklı ilde gerçekleştirilen pilot uygulamasından sonra 2022 yılı ağustos ayında 81 ilde hizmete sunulmuş ve hedefini 110 bin aşarak 1 milyon 110 bin ailenin bu eğitimden yararlanması sağlanmıştır.

2023 hedefi, 2,5 milyon ailenin Aile Eğitimi Projesi kapsamında eğitimlerden yararlanmasıdır.

Öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimlerini desteklemek için "Öğretmen Bilişim Ağı" yani ÖBA kurulmuş ve öğretmenlerin bu dijital platform aracılığıyla uzaktan eğitim almaları sağlanmıştır.

Ayrıca, Okul Temelli Mesleki Gelişim Programı hayata geçirilerek öğretmenlerin ihtiyaç duydukları eğitimleri alması için ilk kez okullara 210 milyon TL bütçe gönderilmiştir. Öğretmen başına düşen ortalama eğitim saati 44 saatten 250 saate çıkarılmıştır. Bu yıl 350 saate çıkarılması hedeflenmiştir.

14 Şubat 2022'de yürürlüğe giren "Öğretmenlik Meslek Kanunu" ile öğretmenlik mesleği özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlanmıştır. Bu kanunla sınava girme şartlarını karşılayan öğretmenlerin %95'i uzman ve başöğretmenliğe başvurmuş olup eğitime başvuranların da %99'u eğitimlerini tamamlamıştır.

Ayrıca eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin %98'i de sınav başvurularını gerçekleştirmiş, sınav başvurusu yapan öğretmenlerin %99'u sınava katılmıştır.

Sınavı başarıyla tamamlayan 516 bin 974 öğretmen, uzman öğretmen olma; 66 bin 679 uzman öğretmen de başöğretmen olma hakkını kazanmıştır.

2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük haklarıyla ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedeflenmektedir.

Ayrıca, okul yöneticilerinin kişisel ve mesleki gelişimleri için Yönetici Akademisi kurulmuştur. 2022 yılında İstanbul'da 3 günlük tarih kültür ve medeniyet seminerleri düzenlenmiş, seminere ülke genelinden 4 bin yönetici katılım göstermiştir. Bu yıl ise hedefimiz tüm okul yöneticilerinin bu seminerlerden faydalanmasıdır.

Engelli olan yetişkin vatandaşlarımızın sürekli eğitim aldıkları eğitim merkezleri 81 ilde kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır.

Erişimi kolaylaştırmak amacıyla engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin bu merkezlere ulaşımı ücretsiz gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı hedefimiz ise 81 ilde kurulan bu merkezlerin tüm ilçelere yaygınlaştırılmasıdır.

Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin yaşam becerilerini geliştirmelerini desteklemek için görsel sanatlar, müzik, bahçe ve hayvan bakımı, beden eğitimi ve spor ile duyu ve hareket geliştirme alanları olmak üzere 5 beceri uygulama alanının standartlarının belirlenmesi ve özel eğitim uygulama

2023 yılı hedefimiz ise beceri uygulama alan sayısını 10'a çıkarılması bu yeni alanların da özel eğitim uygulama okullarına kazandırılması ve bu alanlara yönelik eğitim materyalleri ile desteklenmesidir.

Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimizin rehberlik hizmetinden daha etkin faydalanması ve erişimlerinin kolaylaştırılması için halihazırda 243 olan Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) sayısı 2022 yılında 286 rehberlik ve araştırma merkezi olarak hedeflenen sayının üzerine çıkarılmıştır.

RAM'larda ilk kez fizyoterapist istihdamı sağlanmıştır. 2023 yılı itibariyle RAM sayısının 300'e çıkarılması hedeflenmektedir.

Özel yetenekli öğrencilerimizin eğitim ihtiyaçlarını desteklemek ve yetenekli öğrencilerin potansiyellerini artırmak amacıyla Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) kapsamı ve kapasitesi geliştirilmiş, sayısı 225'ten 2022 hedefini aşarak 375'e çıkarılmıştır. Bu kurumlardaki öğrenci sayısı 67 bin 375'ten 86 bin 436'ya yükselmiştir.

Bu yıl tüm ilçelerde BİLSEM kurulması ve öğrencilerin erişiminin kolaylaştırılması sağlanacaktır.

Çevre ve iklim değişikliği bilincinin artırılması, öğrencilere çevre bilincini kazandırmak, sürdürülebilirlik kavramını benimsetmek ve bunlara ilişkin uygulamaları göstermek ve uygulatmak amacıyla çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersi öğretim programı, ortaokul 6, 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders kapsamında haftada 2 ders saati olarak güncellenmiştir.

Her ilçede en az bir okul olmak üzere 1.000 çevre dostu okul oluşturulmuştur.

1325 "sıfır atık kütüphanesi" kurulmuştur.

2023 yılında tüm okulların çevre dostu olması sağlanacaktır. Ayrıca, 2023'te okullarda enerji tasarrufunu sağlamak için en fazla enerji tüketen bin okula toplam 60 megawatt değerinde üretim gerçekleştirecek "Çatı Üstü GES" kurulacaktır.

Milli Eğitim, AK Parti ve Lideri Recep Tayyip Erdoğan için en önemli konularımızdandır.

Yaptıklarımız, yapacaklarımızın en açık teminatıdır.

AK Parti yapar, muhalefet bol bol yalan-iftira atar diyor, Saygılar sunuyorum’ ifadelerini kullandı.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV