Amasya Profesyonel Öğrenci Koçu ve Eğitim Danışmanı Mehmet Menekşe öğrencilerin kalan süreyi etkili kullanmaları için uyarıda bulundu. Menekşe “Kalan sürede düzenli, sürekli ders çalışmak sınavdaki başarınızı büyük oranda olumlu etkileyecektir. İkinci TEOG’ta sorulacak soruların yüzde 30’u birinci sınav konularını, yüzde 70’i ise birinci sınavdan ikinci sınava kadar olan konuları kapsayacak. Bu nedenle birinci dönem konularını tekrar etmeyi ihmal etmemelisiniz.” dedi. Sınava hazırlık sürecini uzun mesafeli maraton yarışlarına benzeten Menekşe öğrencinin pes etmememsinin, psikolojik dayanıklılığının, moral ve motivasyonunun önemine vurgu yaptı. Menekşe “Orta öğretimden bir liseye geçmek yarış aslında altıncı sınıfta başlamaktadır. Yedinci sınıfta devam eden bu yarış, sekizinci sınıfta sonuçlanmaktadır. Uzun mesafeli maraton yarışlarında olduğu gibi asıl yarış son kilometrelerde başlamaktadır. Sınavdan önceki iki ay son derece iyi ve etkili kullanılmalıdır. Sınavdan önceki iki aydaki çalışmalar sınav sonucunu yüzde seksen olumlu etkilemektedir” diye konuştu.
Menekşe TEOG’a hazırlanan öğrenciler için şu önerilerde bulundu;
SON HAFTALARDAKİ ÇALIŞMALARINIZ SINAV SONUCUNU BELİRLEYECEKTİR
Bu nedenle de;
-Her dersten yetersiz olduğunuz konuları belirleyin, bir çalışma listesi oluşturun.
-Yetersiz olduğunuz konulara yönelik etüt alın, farklı kaynaklardan çalışın.
-Derslere hazırlıklı girin.
-Dersi derste öğrenmek için dikkatlice dinleyin, derse katılın ve anlamadığınızı sorun.
-Okuldan eve döner dönmez günün tekrarını ve ödevlerinizi yapın.
-Öğrendiğiniz konu ile ilgili bilgilerinizi pekiştirmek üzere bulabildiğiniz farklı kaynaklardan soru çözün. MEB’in internet sitesinde yayınlanan soruları çözmeyi ihmal etmeyin.
-Ertesi gün işlenecek konularla ilgili daha önce yaptığınız ödevi gözden geçirip yeni işlenecek konuyu okuyun ve sınıfta sorulmak üzere gerekli notları alarak çalışmanızı tamamlayın.
DERS ÇALIŞMAK TEKRAR YAPMAKTIR
Sınava hazırlanan öğrenci ders çalışmaya günün tekrarını yaparak başlamalı. Daha sonra da düzenli olarak haftalık ve aylık tekrarları aksatmamalı. Doğru ve hızlı tekrar yapmak için, tekrar yapılacak ders kitabının sayfalarını çevirerek konu başlıklarına göz atın. Yeterince hatırlayamadığınız konuyu okuyun ve konuyla ilgili soru çözümü yapın. Deneme sınavı ve konu tarama sınavı çözmek size eksiğinizin ne olduğunu gösterecektir.
ÇELDİRİCİLERE VE SORU KÖKLERİNE DİKKAT
Önem Öğrenci Koçluğu Danışman Öğretmeni Mehmet Menekşe sınava girecek öğrencileri uyardığı açıklamasında öğrencilerin sorunun tamamını okumalarını, sorunun çeldiricisi ve soru köküne dikkat etmelerini istedi. “Kimi sorularda “doğru” cevap değil, “en doğru” cevap istenir. Öğrenciler soru inde geçen ipuçlarını, yönlendirme cümlelerini, anahtar kelimeleri fark edip, bundan çok iyi yararlanmaları gerekmekte” diyen Menekşe öğrencinin soruyu çözmesinin koşulunun soruyu doğru anlamaktan geçtiğinin altını çizdi.
BİLGİ, YORUM, HIZ
Soruyu doğru anlamak kadar öğrencinin bilgi birikiminin, yorum gücü ve hızının da çok önemli olduğunu belirten Menekşe “Bütün mesele elinizdeki bilgiyi nasıl kullanacağını bilmektir. Test çözerken üç ana unsur öne çıkar, bilgi, yorum ve hızdır. Hız ile öğrencinin dikkati doğru orantılıdır” diye konuştu.
SAKİN OLAN KAZANIR
Öğrencilerin bildikleri halde bir soruyu yanlış yapmalarına neden olan durumların başında yaşanan aşırı kaygı geliyor. Kaygısını denetleyen öğrencilerin sınav başarıları daha yüksek olacaktır. Sınavdan en iyi sonucu alabilmek, öğrencinin sınav sırasındaki psikolojik durumuna da bağlı olabiliyor. Uzun süre bu sınavlar için hazırlanan öğrencilerin bazıları, bilgilerini sınavda verimli şekilde kullanamadığı için başarısız olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için bazı basit adımları izlemek gerekiyor. Önem Öğrenci Koçluğu Danışman Öğretmeni Mehmet Menekşe sınav kaygısının belli oranda olmasının gerekli olduğunun altını çizdiği açıklamasında öğrenci ve velilere önerilerde bulundu. Kaygıyı denetlemenin yolunun düşünceleri denetlemek, olumlu bir düşünce çerçevesi oluşturmak olduğunu belirten Menekşe anne babaların da yangına körükle gitmemelerini, olumlu, gerçekçi olmalarını istedi.
NASIL DÜŞÜNÜRSEK KAYGILANIRIZ?
1-Düşük puan alırsam, hiç kimsenin gözünde değerim kalmaz.
2-Yaptığım her şey mükemmel olmalı, bunun için de çok çalışmalı ve hiç hata yapmamalıyım.
3-Sınav istediğim gibi geçmezse mahvolurum.
4-Sınavda başarılı olmazsam kimsenin gözünde itibarım kalmaz, kimse beni önemsemez.
5-Denemelerde basit sorularda bile hata yaptım ki, gerçek sınavda nasıl başaracağım.
6-Herkes tarafından sevilen, sayılan, değer verilen biri olmam için çevremdekilerin beklentilerine cevap vermeliyim.
7-Bu sınavı kazanırsam mutlu bir hayatım olacak. İyi bir okul kazanamazsam, hayatta istediğim yere gelemez ve mutsuz olurum.
8-Aldığım puan ile kendimi kanıtlamalıyım.
9-Çok heyecanlıyım, heyecan yüzünden bildiğim soruları dahi yapamayacağım.
10-Arkadaşlarım kazanır da ben kazanamazsam, onların yanında değer kaybına uğrarım.