Amasya Valisi Salih Işık başkanlığında oluşturulan ve çalışmalarını aralıksız sürdüren Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği (KÜSİ) platformu sık sık saha ziyaretlerinde bulunarak sanayicimizin problemlerini yerinde dinliyor. KUSİ platformu, Amasya Üniversitesinin ilgili birimlerindeki öğretim elemanları ile sanayicinin buluşmalarını sağlayarak sanayicinin problemlerine, taleplerine, Ar-Ge faaliyetlerine destek oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, KOSKEB, İŞKUR başta olmak üzere diğer kamu kuruluşlarımız da devlet destekleri ile ilgili olarak sanayicimizi bilgilendiriyor.
Bu kapsamda Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Bilim-Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, KUSİ Amasya Temsilcisi Doç. Dr. Arif Gök, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Kara, tel çit üretiminde Türkiye pazarını çeşitlilik anlamında elinde tutan Apaydın Metal, temiz su depolama ve ısıtma alanında üretim yapan Apaydın Boyler ve Led ekran alanında üretim yapan Taglig firmalarını ziyaret ettiler.
AR-GE ve İnovasyon İçin Akademisyen ve Sanayici Buluşmalı
Gerçekleştirilen toplantılarda kamu-üniversite-sanayi iş birliği konusunda görüş alışverişinde bulunulmuş ve Rektör Prof. Dr. Metin Orbay, üniversitelerin asli görevlerinden birisi de bulundukları bölgenin sosyal ve kültürel gelişimin yanında ekonomik gelişimine değişim ve dönüşümüne katkı sağlamak olduğunu söyledi. Orbay, “Gerçekleştirilen ziyaret ile ilimizde sanayinin gelişmesine ve ihtiyaçlara uygun meslek elemanlarının yetişmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Sanayinin gelişimi tüm
hizmetlerde modernleşmeyi sağlayacak olup katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi AR-GE ve inovasyon ile mümkündür. Bunun yolu da akademisyenlerin sanayi ile buluşmasına bağlıdır. Bu kapsamda ilimiz hakkında sürekli araştırma, inceleme ve gerektiğinde projeler geliştirmek üzere KUSİ platformunun oluşturulması önem arz etmektedir. Üniversitesi ile sanayi iş birliği yerel ve bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel sorunları araştırmak ve çözüm önerileri geliştirmek, yerel dinamikler çerçevesinde sektörel öneri ve modellemelerde bulunmak, projeler geliştirmek, kalkınma ve istihdam eksenli çalışmalar yapmaktır.” cümlelerini kaydetti.
KUSİ Bölgenin Dinamiklerini Harekete Geçiriyor
Bilim, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mürsel Kuloğlu ise “İlgili tüm kamu-kurum ve kuruluşlarımızla, sanayicimizle ve üniversitemizle şehrimizin potansiyelini ortaya çıkarma, mevcut durumdan daha iyi noktalara taşıma çalışmalarımız ürünlerini vermeye başlamıştır. Bu tür yerinde ziyaretlerin oldukça faydalı olduğunu görüyoruz ve belirli periyotlarla bu ziyaretleri sıklaştırarak devam edeceğiz. KUSİ iş birliği bölgenin dinamiklerini harekete geçirme konusunda önemli bir çalışma olacaktır.” dedi.
KUSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Arif Gök ise “KÜSİ faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere bölgesel iş birliği modelinin ve mekanizmasının oluşturulmasına yönelik çalışmalar yürütülecektir. Kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlanarak, iş birliği faaliyetlerinin hayata geçirilecek ve geleceğe yönelik çalışmalar yapılacaktır.” şeklinde konuştu.
Ziyaretler esnasında firma temsilcileri kamu-üniversite-sanayi iş birliğinin geçmiş yıllara oranla daha aktif bir şekilde hayata geçirildiğini ve birçok AR-GE çalışmalarını üniversitedeki akademisyenlerle devam ettirdiklerini belirttiler. Firma yetkilileri bazı çalışmaladan sonuç aldıklarını ve firmalarına yeni yatırım alanları açarak bölge ve ülke ekonomisine katma değer katmanın yanı sıra artı istihdam oluşturdukları, geleceğe yönelik olarak ise daha umutlu olduklarını dile getirdiler.