AK Parti Gençlik Kolları Üniversite teşkilatı üyeleri ile bir araya gelen AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, Anayasa’ların milletin tekelinde olan çok kıymetli belgeler olduğunu belirterek, “Anayasalar milletin tekelinde olan çok önemli, çok kıymetli belgelerdir. Bu belgenin yapımı esnasında aslolan halkoylamasına sunulması, halk kabul eder evet derse o maddelerin uygulanması, kabul etmez red ederse onun uygulanmaması gerekir. Halkoylamasının üzerinde de başka söz söyleyecek hiçbir kurum, kudret yoktur. O yüzden halkoylaması doğrudan demokrasi yöntemidir” dedi.
Herkesin gidip oyunu kullanması gerektiğini ve sorumluluğu taşımasının önemli olduğunu ifade eden AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, “Her Türk vatandaşı sandığa gidip bu hakkını kullanmalıdır. Çünkü Anayasa bizim yaşantımızı birinci dereceden ilgilendiren bir olay. Bu olayın karşısında duyarsız kalmak, vatanımıza karşı sorumsuz olmak anlamına geliyor. Hepimizin de bu sorumluluğu taşıması lazım” dedi.
Osmanlı tarihi ve Cumhuriyet dönemi ile ilgili üniversiteli gençlere bilgiler veren Hasan Çilez, “Ülkemiz 1923 yılında Cumhuriyet rejimini kabul etti. Demokrasi ve Cumhuriyet rejimi bizim için esastır, vazgeçilmezdir. Cumhuriyet’e gelene kadar 1876’da 1. Meşrutiyet, 1908’de 2. Meşrutiyet denemeleri oldu. Peşinden 1. Dünya Savaşı ile Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışı ve peşinden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile onun beraberindekiler tarafından rejimimiz olan Cumhuriyet olarak belirlendi.
Türkiye Cumhuriyeti devletinde, demokratik rejimle ilgili hiç kimsenin bir problemi yoktur. Demokratik rejim tarzı baktığımızda Orta Asya’daki ecdadımız, Türk toplumunun yapısına da uygundur. Bizde Ulu Hakan vardır, o töreye uygun olarak Toy’u ile istişare eder, töreye uygun alınan kararları da Hakan uygular. Ulu Hakan’ın sözüne de herkes biat eder. Toplumumuz İslamiyet’le müşerref olduktan sonra Ulul Emre itaat olgusu da bizim bu yapımıza çok uygun oldu. Zaten Türkler İslamiyeti çok çabuk bir şekilde kabul edip benimsemiştir. Sancaktarlığını yapmak, kılıçdarlığını yapmak da bu aziz milletimize nasip olmuştur” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin kara propaganda yaptığını ve kafa karıştırdığını söyleyen Hasan Çilez, “Cumhuriyet’in kurulduktan sonra ne olduğuna bakmak lazım. Cumhuriyet kurulduktan sonra milletimiz, demokrasiyi benimsedi. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kadar siyasete ilgi alakası olan toplum yoktur. Milletimiz demokrasiyi benimsemiştir ve bundan kesinlikle geriye dönüş yoktur.
Bugün rejim tartışmasını açan özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu hareketleri kafa karıştırmadan öteye gitmeyen, kara propagandalarının bir parçası” dedi.
Tek partili iktidarlar ile koalisyon dönemlerini karşılaştıran AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez konuşmasının devamında, “1950-1960 arasında tek partili bir iktidar oldu. Devletimiz ve milletimiz ciddi bir kalkınma hamlesi yaşadı. Bu kalkınma hamlesinin 1960 yılında yapılan darbe ile önü kesildi. Darbeden bir yıl sonra milli gelirimiz yarı yarıya azaldı. 1965-1970 Süleyman Demirel hükümetleri dönemlerinde ülkemiz bir sıçrama daha yaşadı, bir kazanım elde ettik. 1971 muhtırasından sonra 1980 darbesine götürecek o zeminler hazırlanmış oldu. Ülke koalisyonlarla yönetilmeye çalışıldı, onlarca hükümet kuruldu, yıkıldı. 1983’de Turgut Özal işbaşına geldi, güçlü ve istikrarlı bir hükümet kurdu. 1991 yılına kadar ülkede taş üzerine taş konuldu. Ülkeye çivi çakıldı, kazık çakılmadı. Ülkemiz gelişmeye başladı. 1991’de çok partili hükümetlerin oluşması ile faili mechuller, e-muhtıralar, tarihinin en büyük ekonomik krizleri yaşandı.
2002 yılından sonra ülkemiz tekrar iktisadi kalkınma sürecine girdi. Sosyal anlamda, iktisadi anlamda ülkemizin her noktasında hizmet cereyan etti. Milletimiz çok ciddi, yüksek standartlara erişmeye başladı. Koalisyonlar döneminde milli gelirimiz düştü, ekonomimiz zayıfladı, vatandaşımız hizmet almakta zorlandı.
1982’den sonra kurulan tüm hükümetlere ve Cumhurbaşkanlarına bakarsanız birbiri ile çatışmıştır. 1982 Anayasa’sı darbe anayasasıdır, cunta anayasasıdır. Kenan Evren ve darbecileri korumak üzere yapılmıştır” diye belirtti.