Stresi; organizmanın bedensel zihinsel psikolojik sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması sonucu hissedilen bir durum olarak tanımlayan Prof. Dr. Yeşilyaprak; ‘’Yaşam, bir uyum çabasıysa, stres de bu çabanın kaçınılmaz bir sonucudur. Stres, bireyde dengenin bozulduğunu ve yeniden kurulması gerektiğini gösteren bir göstergedir.’’ dedi.
Stresin kişisel, ailevi, soysa-ekonomik koşullar gibi birçok nedeni olduğunu kaydeden Yeşilyaprak; stresin sebeplerinden bazılarını sınavlar, işsizlik, gürültü,psikolojik nedenler, çevre kirliliği, trafik, yönetici ile çatışma ve uyumsuzluklar, ekip çalışmasında rollerin belirsiz olması, kıskançlık, engelleme, yıkıcı eleştiriler olarak sıraladı.
Stresten Korkma! Onu Tanımamaktan Kork!
Sunum aralarında kısa uygulamalara da yer veren Yeşilyaprak; kişinin stresinin kaynağını sorgulaması gerektiğini ifade ederek ‘’Stresle başa çıkmak için yardım istemekten çekinmeyin, iş yükünüzü azaltın,sosyal desteği artırın,profesyonel yardım alın,‘hayır’ demeyi öğrenin, stresli ortam ve kişilerden uzaklaşın, mükemmel olmanın mükemmel bir şey olmadığını kabul edin, sizi strese sokan şeylerin sizin için gerçekten ne kadar önemli olduğuna karar verin, yaşamdaki önceliklerinizi belirleyin ve onlara odaklanın, çalışma temponuzu ayarlayıp zamanı etkili kullanın, istemediğiniz ama yapmanız gereken ‘şey’leri ertelemeyin, değiştiremeyeceğiniz şeyleri kabul edip ona bakışınızı, yaklaşımınızı değiştirin, pozitif olun.’’ dedi.
Gülmenin Faydası Saymakla Bitmez
İzleyicilerden stresle başa çıkmak için gülme terapisi uygulamalarını isteyen Yeşilyaprak; gülme terapisinin vücudu olumlu şekilde etkilediğinin uzmanlarca da kabul edildiğini kaydetti. Gülmenin, stres hormonlarının üretimini kısıtladığını ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, zekayı geliştirdiğini belirten Yeşilyaprak; ‘’Gülmek, mutluluk hormonu endorfinin üretimini artırıyor, kan dolaşımını düzenleyerek tansiyonu dengeliyor,
akciğerlerden daha fazla karbondioksit atılmasını sağlıyor ve enfeksiyon riskini düşürüyor, astım ve cilt hastalıkları şikayetlerini, sırt ağrılarını azaltıyor.’’ cümleleriyle gülmenin faydalarını sıraladı.
Bireyin kendini geliştirip değiştirebileceğini kaydeden Prof. Dr. Yeşilyaprak; ‘’Değişimi ertelemeyin; gerekli donanımı kazanın; mucize beklemeyin, mucizeyi ancak siz kendiniz yaratabilirsiniz.’’ Sözleriyle sunumunu bitirdi.
Program sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat katkılarından dolayı Prof. Dr. Yeşiyaprak’a teşekkür ederek; kendisi adına dikilen fidanın koordinatlarının yer aldığı sertifikayı takdim etti.
Narlı Sosların Piyasaya Arzı Yasaklandı
Dr. Koç Dünya tüberküloz gününde açıklamada...
“Cumhurbaşkanlığı’na Başvurduk”
Down Sendromlu Öğrenciler Spor Dolu Bir Gün...
Gümüşhacıköy’de Türk Kızılay tarafından...
Özel İdare Ekipleri Deprem Bölgesini İlaçlıyor
Kaymakam Gürçam, Sağlık Çalışanlarının...
sağlık çalışanları ile ailelerini yemekte...