banner17
05 Aralık 2024 Perşembe

MERZİFON BELEDİYESİ BÖLGEYE İLHAM OLUYOR

Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam Şart

Dünya Böbrek Günü dolayısıyla açıklama yapan Merzifon Toplum Sağlığı başkanı Dr. Gülşah Gökçe; "Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve ülkemizde yaygın bir halk sağlığı sorunudur"dedi ve halkı böbrek hastalığı konusunda uyardı.

08 Mart 2017 Çarşamba 09:32
Bu haber 2621 kez okundu
 Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam Şart

Dr. Gökçe açıklamasında; "Erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkındalığın ve erken tanısının düşük olması çoğu vakada erken teşhise imkan vermemektedir.

Hastalığın farkında olunmaması durumunda son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini tehdit etmektedir.

Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir taramada, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı saptanmıştır.

Sağlık Bakanlığı ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Mart ayının ikinci perşembesi ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yılı 9 Mart Dünya Böbrek Günü teması “Sağlıklı Böbrekler İçin Sağlıklı Yaşam” olup obezitenin zararlı sonuçları ve böbrek hastalığı ile ilişkisi ele alınmaktadır"dedi.

Obeziteninde böbrek hastalığı için önemli bir faktör olduğunu belirten Dr. Gökçe; " Obezite sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, karaciğer-safra hastalığı, eklem hastalıkları, kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olur, ölüm riskini artırır.

Obezite, kronik böbrek hastalığı için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastalığının (KBH) başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut ağırlığına bağlı talepleri karşılamak için normalden daha fazla çalışır. Böbrek iş yükündeki artış böbrek hasarına ve uzun vadede son dönem böbrek hastalığının gelişme riskinin artmasına neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla SDBY geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir.

Böbrek hastalıklarından korunmak için:

1. Sağlıklı beslenin düzenli egzersiz yapın ve kilonuzu koruyun.

2. Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın

3. Sigara içmeyin.

4. Ağrı kesici ilaçlardan kaçının

5. Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün

6. Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin"dedi.

Kronik Böbrek Hastalığı Tedavisi ilede ilgili açıklamalara yer veren Dr. Gökçe; "Kronik böbrek hastalığı erken dönemde saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaşlatılabilir ve yüksek ölüm riski azaltılabilir. Hastalığın tedavisi diyet ve bazı ilaçlardan oluşur. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa yararı o kadar fazla olur.Gelecek nesillerimiz için herkesin el birliği içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastalıklarından korunması için çalışması gerekmektedir"dedi.

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV