Dr. Uyar açıklamasında; "Yaşadığımız ortamda çok yaygın olarak bulunan ve gerçekte zararlı olmayan bazı maddelere karşı bazı insanlar diğer insanlardan daha fazla duyarlı olup reaksiyon gösteririler. Hassas bünyeye sahip bu kişilerde ortaya çıkan bu tür hastalıklara alerjik hastalıklar demekteyiz.
Alerjik bünyesi olan bu kişilere de atopik kişiler denilmektedir. Toplumumuzda da yaklaşık olarak %30 oranında alerjik bünyeye sahip insan vardır. Allerji temelde genetik yani ırsi nedenlere bağlı olmakla beraber ortaya çıkışında çevresel faktörlerin etkisi çoktur. Bünye bu alerjenlere ne kadar çok maruz kalırsa alerjik hastalıkların ortaya çıkması da aynı oranda artış göstermektedir.
ALLERJEN MADDELER NELERDİR
Ev tozu, gözle görülmeyecek kadar küçük böcekler (akarlar), polenler en sık rastlanan alerjenlerdir. Ayrıca kedi köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı yiyecekler, güneş, bazı ilaçlar, küf mantarları, parazitler, bazı kimyasal maddeler ve bunlar gibi daha pek çok allerjen sayılabilir. Bu maddelerin solunum, sindirim, cilt veya enfeksiyon yolu ile vücuda girmesi ile de alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır.
Kentleşme ve teknolojinin artması ile birlikte alerjilerinde yoğunlaştığı gözlenmektedir. Kapalı ve dar alanlarda toplu yaşam, ofislerde kullanılan havalandırma ve ısıtma sistemleri, halı döşemeler, sigara kullanımı, katkı maddeli hazır gıdaların kullanımı, ev içerisinde hayvan besleme oranında artış gibi nedenler de alerjik hastalıkların kentlerde daha sık görülmesine neden olmaktadır.
ALERJİK HASTALIKLAR
Bu hastalıklar grubundan en sık görülenleri saymak gerekirse
* Alerjik astım
* Alerjik rinit
* Alerjik göz nezlesi
* Üritker ve egzema gibi alerjik deri hastalıları
* Gıdalara bağlı alerjik reaksiyonlar
* İlaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar
* Arı ve böcek sokması sonucu ortaya çıkan bağlı alerjik reaksiyonlar
Bu hastalıları tekrarlayıcı olmaları nedeni ile önemlidir. İnsanların yaşantısını sınırlar, performansını etkiler, hatta anafilaksi dediğimiz hayatı tehdit eden ani ölümle sonuçlanabilen tehlikeli tablolar ortaya çıkarabilir.
Alerjik hastalıkların belirtisi her organa ve hastalığa göre farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse ciltte ortaya çıkan allerji kaşıntı, kuruma, kabarıklık, döküntü gibi bulgular verirken; allerjik rinit burunda kaşıntı, akıntı, hapşırma ile ortaya çıkmaktadır. Alerjik astım ise Öksürük, Göğüste tıkanıklık hissi, Hırıltı, Soluk alıp vermede ıslık sesi, Nefes darlığı ile karakterizedir.
ALERJİK BÜNYELİ KİŞİLER NELERE DİKKAT ETMELİDİR
* Krizleri başlatabilecek allerjileri tetikleyecek etkenlerden uzak durmak çok önemlidir.
* Polenlerin arttığı dönemde ev içinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır
* Sigara içilmemelidir
* Polenlerin yoğun olduğu dönemde dışarıda giyile kıyafetler havalandırılıp silkelenmelidir
* Evde hayvan beslenmemeli
* Evde sprey kokulu deterjan parfüm kullanmamalı
* Sentetik yatak malzemesi kullanılmamalı
* Çarşaflar ve yatak örtüleri çok sıcak su ile yıkanmalı ve güneşte kurutulmalı
* Yatak odasında halı kilim kumaş mobilya bulundurulmamalı
* Badana, boya, cila, ilaçlama astımlı kişi dışarıda iken yapılmalı
* Ev içi iyi havalandırılmalı
* Ev içerisinde çamaşır kurutulmamalı
* Perdeler sık sık yıkanmalı
* Mümkünse anti alerjik kılıflar ve sık temizlenebilen yatak malzemeleri kullanın
* Keskin kokulu kimyasal temizlik maddelerinden uzak durulmalı onun yerine daha doğal temizlik ürünleri kullanılmalı
* Allerji ilaçlarının düzenli kullanımına dikkat edilmeli
ALERJİK HASTALIKLARIN TANISI
Burada en önemli olan husus erken teşhistir. Hastalığın tedavisi ve ilerlemesinin engellenmesinde çok önemli olup ortaya çıkabilecek krizlerinde engellenmesini sağlar. Böyle bir durumda vakit geçirmeden hekime başvurmak gerekir.
ALLERJİ TEDAVİSİ
Allerji tedavisinde sürekliolsa da daima ilaç kullanılacak diye bir şey yoktur. Uygun tedavi sonrasında alerjik hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Her hasta tamamen iyileşcek diye bir şey yoktur. Allerji tekrarlayan bir hastalık olup ortaya çıktığı dönemlerde uygulanacak tedavi kişinin yaşam kalitesini artıracaktır. Tedavi hastalığın tipine, şiddetine, neden olan alerjene göre değişiklik gösterecektir.
ALLERJİYİ ÖNLEMEK
Burada temel amaç allerjiye neden olan faktörün ortadan kaldırılmasının sağlanmasıdır. Yünlü yada hayvan tüyü içeren yastık veya yorgan kullanılmamalıdır. Tüylü oyuncaklar ortadan kaldırılmalıdır. Ev tozu böceklerinden kurtulmakiçin yatak örtüleri en az 60 decede haftada bir kez yıkanmalıdır. Küfle mücadele için ortam nemi azaltılmalıdır. Polen allerjisi olanlarda saçlar yatmadan önce yıkanmalıdır. Kuru ve rüzgarlı havalar bu tür duyarlı kişiler için risklidir. Güneşli havada dışarı çıkmak gerekiyorsa gözlük ve şapka kullanılmalıdır. Allerji tipine göre aşı uygulaması yapılabilir"dedi.
Narlı Sosların Piyasaya Arzı Yasaklandı
Dr. Koç Dünya tüberküloz gününde açıklamada...
“Cumhurbaşkanlığı’na Başvurduk”
Down Sendromlu Öğrenciler Spor Dolu Bir Gün...
Gümüşhacıköy’de Türk Kızılay tarafından...
Özel İdare Ekipleri Deprem Bölgesini İlaçlıyor
Kaymakam Gürçam, Sağlık Çalışanlarının...
sağlık çalışanları ile ailelerini yemekte...