Geçtiğimiz hafta sonu yani 10 mart Cuma günü saat 14.00’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “Seçim 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak” şeklindeki açıklaması ile birlikte Türkiye resmen seçim sürecine girmiş oldu.
Bu hafta başından Cuma gününe kadar seçimde aday olacak bürokratlardan ne kadarının istifa edeceği, Siyasi partilerin il-ilçe-belde teşkilatlarında görev yaparken milletvekili aday adayı olmak adına hangi partililerin aday olacağı yada parti teşkilatlarında herhangi bir görevi olmamasına rağmen kimlerin adaylık için başvuru yapacağı büyük oranda netleşecek.
CHP Parti Meclisi bugün toplanıyor. CHP PM, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na milletvekili aday listelerinin belirlenmesi konusunda tam yetki verecek. Milletvekili aday listeleri, erken seçim ve ittifak ilişkileri nedeniyle merkez yoklamasıyla belirlenecek.
CHP, bugün gerçekleştirilecek PM toplantısında milletvekili adaylığı konusunu ele alacak. İttifak yapılanması ve erken seçim kararı dolayısıyla milletvekili aday listeleri ön seçim yöntemiyle hazırlanmayacak. Bunun yerine listeler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından merkez yoklaması ile belirlenecek.
PM’de verilecek yetkinin ardından Millet İttifakı üyeleri ile CHP listelerinden aday gösterilecek isimlerin ele alınacağı, 40 dolayında milletvekili adayının seçilebilecek yerlerden aday gösterilebileceği ve bunların çoğunluğunun ise DEVA ve Gelecek Partisi üyesi isimlerden oluşacağı haberleri konuşuluyor.
Bugün İYİ Parti’de de GİK toplantısı var, Meral Akşener başkanlığında toplanacak olan GİK toplantısında milletvekili aday listelerinin ne şekilde belirleneceği , aday ücretlerinin ne kadar olacağı, Milletvekili adaylarının ön seçim ile mi yoksa merkez yoklaması ile mi yapılacağı netleşmiş olacak.
İYİ Partide yeni yıl öncesi başlayan kongre sürecinde milletvekili adayı olacakların yönetimlere girmemesi noktasında tavsiye kararı alındığı için şu aşamadan sonra İYİ Partinin il yada ilçe kongrelerinde herhangi bir istifanın yaşanmayacağı biliniyor.
AK Parti’de de süreç Cuma gününden itibaren resmen başlamış oldu, Seçim süreci başlamadan önce AK Partide 96 milletvekilinin üç dönem kuralına takıldığı için aday olmayacağı söylenirken süreç başladığından genel merkezden “Mevcut milletvekillerinin tamamı yeniden adaylık başvurusu yapsın” talimatı gelince işin seyride bambaşka bir noktaya doğru evrilmiş oldu.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi içerisinde bulunduğumuz hafta partilerin milletvekili adaylarının sürece katılması noktasında neticenin aşağı yukarı netleşeceği günler olarak duruyor.
Son dakikada bir değişiklik olmadığı takdirde siyasi partiler kesinleştirdikleri milletvekili aday listelerini 08 nisanda YSK’ye teslim edecekler, işte o tarihe kadar herhangi bir siyasi partiden milletvekili aday adaylığı için başvuru yapmış olan kim varsa büyük bir çoğunluğu partisinin genel merkezini ziyaret edip adaylığını daha üst sıralara taşımanın mücadelesini verecek.
Normal şartlarda siyasi partilerin milletvekili adaylarını ön seçim yolu ile belirlenmesi hakkaniyetin sağlanması adına en güzel yol ancak seçime 60 gün kala siyasi partilerin adaylarını ön seçim yolu ile belirlemesi nerede ise mümkün değil.
AK Parti öteden beri adaylarını “temayül” diye bilinen sistem ile belirliyor, Daha önceleri adaylarını ön seçim ile belirleyen CHP’nin de adaylarını merkez yoklaması ile belirleyeceği netleşirken İYİ Partinin de adaylarını merkez yoklaması ile belirlemesi en azından bizim için sürpriz sayılmayacak.
İçerisinde bulunduğumuz hafta siyaset ile iştigal eden herkes tarafından nefes nefese geçecek.
Seçime girecek partiler08 nisan tarihine kadar yapacakları değerlendirme sonunda belirledikleri adayları sonrasında 64 milyon civarındaki seçmene emanet edecekler.
Seçmende her zamanki gibi ölçecek, biçecek karar verecek.
Bizde seçmenin nasıl bir karar verdiğini 14 mayıs akşamı sandıklar açıldığında öğreneceğiz.