Hepimiz, mutlu olma durumumuzu, hayat içinde yaşayıp giderken edindiğimiz farklı ve zor elde edilen şartlara bağlıyoruz. Böylece kendi kendimize bir tuzak oluşturuyoruz, o da mutluluğu yakalanınca tadı çıkarılan nadir bir keyif olarak değil, uğrunda devamlı uğraşılarak elde edilen ve daima hissedilmesi gereken bir duygu olarak görmeye başlamak.
Yapay zeka yardımıyla yapılmış olan yeni bir araştırmaya göre mutsuzluğun bazı insanlardaki yaşlandırma etkisi, sigaradan çok daha fazla oluyor. biyolojik cinsiyet, yaşam alanı, medeni durum ve sigara içme durumu dahil olmak üzere diğer bireysel demografik özelliklerden bile daha fazla.
Dünyanın dört bir tarafındaki bilim insanları, artık araştırmaları için yapay zekaları sık sık kullanmaya başladılar. Bu araştırmada da araştırmacılar, insanların gerçek biyolojik yaşını ölçebilen özel bir saat görevi gören bir yapay zeka kullandılar .Yapay zeka destekli araştırmalarını yürüten bilim insanları, elde ettikleri bulgular ışığında mutsuz olmanın, bazı insanlarda sigara içmekten çok daha fazla yaşlandırma etkisine sahip olduğunu gözlemlediler.
Okuduğumuz kitaplarda, seyrettiğimiz filmlerde ve reklamlarda rastladığımız mutlu insan yaşantılarına gıpta ediyor, o yaşantılara ulaşmaya çabalıyoruz. Bazen, kapasitemizi o kadar zorladığımızdan, hedeflediğimiz ve bizi mutlu edeceğini düşündüğümüz şeylere ulaşmak meşakkatli olabiliyor ki, sonunda elde ettiğimizde, anlamını yitirip, değersizleşiyor.Ama, yine de yerlerine hemen yeni 'mutluluk hedefleri' koymakta gecikmiyoruz.
Mental problemlere sahip insanlar, fiziksel sorunları olanlara kıyasla daha çabuk yaşlanıyorlar 2021’de 2,3 milyon Yeni Zelandalı arasında yapılan ve uzunca yıllar süren deneylerde zihinsel bozukluklar ile fiziksel hastalık ve ölüm başlangıcı arasında güçlü bir ilişki bulundu. Dolayısıyla araştırmacılar, çeşitli psikolojik sağlık faktörlerini ve kan biyo-belirteçlerini ölçen yeni bir yaşlanma saati oluşturmak adına bir bilgisayar algoritması tasarladılar.Sonuç olarak araştırmacılar, mutsuz veya yalnız hissetmek gibi psikolojik faktörlerin bir kişinin biyolojik yaşına 1,65 yıl eklediğini keşfettiler..Mutluluk ver mutsuzluk birbirini tamamlayan iki temel duygu. Birisi olmadan diğerinin hiçbir anlamı yok. İkisinin de insana kattığı değerler var, Sadece mutluluk arzusu içinde yaşayıp, çabalamak ise hem nafile, hem de tatminsizliğe, depresyona ve bağımlılığa yol açıyor.
. Kaynak: Galkin F, Kochetov K, Koldasbayeva D, Faria M, Fung HH, Chen AX, Zhavoronkov A.