Karşılaştığım ilk günden beri hakkındaki fikrim; geride kalan her birey için bir deniz feneri…Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temel ilkelerine bağlı, devletine, milletine ve insanlığa hizmet etmeyi,görev edinen, gençlerimizin sahip olduğu bilimsel, sosyal ve kültürel yetkinlikleri,ülke ihtiyaçları ve ilkeleri doğrultusunda kamu yararını gözeterek fayda üreten bir kaynağa dönüştürmeyi, disiplinler arası bilimsel birikimi,toplum yararına sunma konusunda sürekli yeni yollar geliştirmeyi gaye edinen kadın akademisyen Prof Dr Yüksel Ardalı…
2000 yılında doçentlik ve 2006 yılında profesörlük unvanın alan kıymetli hocamı 2000 yılında NATO bursuyla XVII. Advanced Study, NATO Advanced Study Institute, Innovative Approaches to the Onsite Assessment and Remediation of Contaminated Sites çalışmasına, 2012 yılında Newcastle University, Civil Engineering Research- Environmental Engineering bölümünde 3 aylık proje çalışmasına katılan, Tübitak TEYDEP projesi, “Cam İşleme Endüstrisinde Atık Yönetimi ve Verimlilik Çalışmaları” ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile “Derin Deniz Deşarj Kriterlerinin Belirlenmesi” projelerinde ve diğer projelerde yürütücü ve araştırmacı olarak tamamlayan; 2012-2015 yılları arasında Çevre Mühendisliği Bölüm başkanlığı, 2016 yılında Mühendislik Fakültesi Dekan vekilliği görevleri üstlenen proje oluşturan Çevre Mühendisliği alanında pek çok ulusal ve uluslararası yayın, bildiri, kitap bölümü ve çalışmaları kıymetli bir akademisyen…
Kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomi yaklaşımı, geri dönüşüm alternatifleri, atık yönetiminde yasal çerçeve açısından dijital dönüşümün önemi, çevre standartlarının etkili bir şekilde uygulanması ve yürütülmesi, çevre politikası ve teknolojik yenilikler ile elektronik atıklar ve güvenli veri imhası konu başlıkları katılımcılarca irdeleyen sayısız çalışmaları yönetti.
Prof. Dr. Yüksel Ardalı’nın tüm yaşam şekillerimizi gözden geçirmemize sebep olarak geniş bir yaşama üretme ve tüketme döngüsü yeşil ekonomi ve yeşil girişimcilik özellikle altını çizdiği bir olgu…Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın (Green Deal) önemi üzerinde duruyor…
“Green Deal dünya ve ülkemiz için çok önemli hale geldi. Sorunları artık ülke sınırlarında çözmek mümkün değil. Niçin acil yeşil büyüme? Çünkü çok fazla tüketim sonucu dünyanın üretme kapasitesinin yüzde 60’ından fazlasını tüketiyoruz.Bu şekilde giderse 2050 yılına kadar 3 dünyaya ihtiyacımız olacak. Çok fazla atık üretiyoruz ve milyarlarca ton atığı israf ediyoruz.Elektronik atıklar 625 milyar dolar, tekstil atıkları ise 500 milyar dolara tekabül ediyor. Çok fazla emisyonu atmosfere salıyor ve kaynaklarımıza zarar veriyoruz”
“Yeşil girişimcilik, en genel tanımıyla çevre açısından güvenli olduğu kabul edilen ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ve pazarlanmasıdır. Yeşil girişimciyi geleneksel girişimciden ayıran ana fark şudur: Yeşil girişimci ekonomik açıdan kârlı, çevreye duyarlı ve sosyal değer oluşturan bir iş modeli oluşturmak ister. Diğer taraftan bu kişiler, faaliyetlerinde ve büyüme stratejilerinde çevre dostudur. Yanı sıra, toplumun ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda daha iyi bir dünya ve yaşam alanlarına katkıda bulunmak üzere ürün ve hizmet sunumunu gerçekleştirirler” şeklinde çok kıymetli açıklamaları var… Varlığının dünya için bir hediye olduğunu düşündüğüm kıymetli bilim insansını tanımaktan mutluluk duyuyor, önünde saygıyla eğiliyorum. İyi ki varsınız, hep var olun Yüksel Hocam