banner17
23 Nisan 2025 Çarşamba

MERZİFON BELEDİYESİ BÖLGEYE İLHAM OLUYOR

Hep Birlikte Bu Zorluğu Aşabiliriz

Depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş’ta bulunan Amasya İHH Başkanı Serdal Benli yaşadıklarını anlattı.

11 Şubat 2023 Cumartesi 09:09
Bu haber 384 kez okundu
  Hep Birlikte Bu Zorluğu Aşabiliriz

Deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Amasya’nın da içinde bulunduğu İHH’nın 1461 kişiden oluşan 65 arama kurtarma ekibi de 2 arama kurtarma köpeği ile birlikte görev yapıyor. İHH ayrıca, 1622 kişiden oluşan acil yardım dağıtım ekibiyle de gıda, barınma ve giyecek gibi birçok alanda yardım çalışmalarını sürdürüyor. Amasya İHH Başkanı Serdal Benli depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş’ta bulunuyor.

Deprem bölgesinde 3 gün boyunca yaşadıklarını paylaşan Amasya İHH Başkanı Serdal Benli yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Depremin ilk günü akşam 17:00’da Maraş’ta olduk. Maraş merkez yıkılmış. Enkaz sayısının haddi hesabı yok. AFAD, Kızılay, askeri ve sivil ekiplerin yetmesi mümkün görünmüyor. Yaşam belirtisi/ihtimali olan enkazlarda profesyonel bir ekibin titiz çalışma yürütmesi gerekiyor ki bu da kalabalık bir ekip ve uzun zaman demek.

Gönüllü olarak arama-kurtarma çalışmalarına katılanların ise ciddi anlamda ekipman ve malzeme eksiği var. Ambulanslar ve iş makineleri sürekli hareket halinde. Yollara taşan enkazlar ve bu hareketlilik şehir içinde yoğun trafiğe sebep oluyor.

Tüm bunlar beraberinde bazı enkazlara hâlâ müdahale edilememiş olunmasını getiriyor. İnsanlar doğal olarak ailelerinin bulunduğu enkazlarda çalışma yapılmasını bekliyor. Ekipler yaşam belirtisi aldıkları enkazları önceliyorlar. Ancak her enkaza da yetişemiyorlar.

Canlı olduğuna dair işaret alınan ve profesyonel ekiplerin yetmediği enkazlarda gönüllüler adeta tırnaklarını kazıyarak ve risk üstlenerek çalışıyorlar. Aileler de yardım ekiplerine karşı oldukça nazikler.

Çadır bulamayan insanlar sokak başlarında ateş yakarak ve dağıtılan battaniyelerle ısınmaya çalışıyor. Telefonlarını şarj edememeleri ciddi bir sıkıntı. Merkezde şarj istasyonu kuruldu ama oraya gitmek çoğu kişi için pek kolay değil. İnternet bağlantısı çoğu zaman yok.

Çok temel bir zorluk olarak tuvaletten bahsedebiliriz. Bunca insan ve dışarıdan gelen ekipler için acil seyyar tuvaletlerin sağlanması gerekiyor. Binalar düşmüş ya da çok hasarlı. Şehirde tuvalet ihtiyacını giderecek hiçbir yer yok. Sular akmıyor. Su akan mahallerde ise sular adeta çamur akıyor.

Akşamları çok karanlık. Telefonlar şarj edilemediği için el fenerine ihtiyaç duyuyor insanlar. Enkazın kaldırılması aylar süreceğinden çadır tedarikini çok daha artırmak; bir yandan konteyner ve prefabrik ev sürecini hızlandırmak gerekiyor.

Yardımlar yoğun miktarda gelmeye başladı ama yardımların sevk ve idaresinde ekipler yetişemiyor. Mutlaka dağıtımlar için gönüllü ekiplere ihtiyaç var.

Kendi araçlarıyla yardım götüren vatandaşlar gittikleri şehirlerde tanıdık bulup tanıdıkları kişiler vasıtasıyla dağıtım yapsınlar.

Gönderilen yardımlarda şehir merkezlerinde yığılmalar var. Özellikle kendi araçlarıyla yardım götüren vatandaşlar ilçelere de yönelsinler. İlçelere yardım daha az gidiyor.

Deprem bölgesine 2. el kıyafet asla göndermeyin tasniflemesi mümkün olmadığından dağıtımı mümkün değil.

Allah, el uzatan, koşuşturan, yardımcı olan, yardım gönderen herkesten razı olsun. Yakınlarını kaybeden acılı kimselere sabır ihsan eylesin. Öncelikli duamız enkaz altındakilere sağ salim ulaşılmasıdır. Hep birlikte bu zorluğu aşabiliriz inşallah” dedi.

 

    Yorum yazmak için sitenin üst kısımdan giriş yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen olun!
YAZARLAR Tümü
SON YORUMLAR
HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
Merzifon belediyesinin çalışmalarını başarılı buluyormusunuz ?

NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
SENDE YAZ
Ziyaretçi Defteri
Ziyaretçi Defteri

Siz de yazmak istemez misiniz?

Ziyaretçi Defteri
ARŞİV