Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil düzenlediği basın toplantısına deprem felaketinde hayatını kaybedenleri anarak başlayarak, “6 Şubat, Kahramanmaraş merkezli, asrın felaketinde hayatını kaybeden, şehadet şerbetini içip, rahmeti Rahman'a kavuşan tüm vatandaşlarımıza rahmet ve mağfiret diliyorum. Mekanları cennet, makamları Ali olsun. Rabbimden, akrabalarına, eş, dost ve sevenlerine sabırlar niyaz ediyorum. Yaralanıp hastanelerde tedavi gören tüm depremzedelere acil şifalar diliyorum.
11 ilimizin bulunduğu coğrafyadan geçen fay hatlarının hareketi sonucu gerçekleşen deprem afeti ile binlerce konut, işyeri, araç ve karayollarında yıkımlar-hasarlar yaşanmış, neticesinde 13.5 milyonu aşkın vatandaşımız etkilenmiş, on binlerce vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre Irak-Suriye ve Türkiye olmak üzere toplam 29 milyon insanın bu felaketten etkilendiği açıklanmıştır” dedi.
Karahocagil basın toplantısının devamında; “İlk günden itibaren, zor duruma düşen bölge insanımızın yaralarına bir nebze de olsa merhem olabilme adına Amasya’mız Valilik, il ve ilçe belediyelerimiz, kamu kurumlarımız, STK'lar ve gönüllüler anında koordine olarak felaket sahasına ulaşma başarısını gösterdiler.
Hepsinden Allah'ım binlerce kez razı olsun.
Yardım eden, destek veren, esnafından-operatörüne, şoföründen-madencisine, üreticisinden-çiftçisine, öğrencisinden- köylüsüne tüm hayırseverleri kutluyor, Rabbimden yapılan hayır ve hasenatın kabul ve makbul olmasını niyaz ediyorum.
Tüm Bakanlıklarımız, Bakanlarımız görev alanları ile ilgili olarak araştırma, inceleme, değerlendirme ve yapılması gerekenler hakkında kararlar alabilmek adına depremin ilk günlerinden itibaren sahada canla, başla çalıştılar ve çalışmaya da devam ediyorlar.
Bugünkü basın açıklamamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın icraatları hakkında bilgi vermek istiyorum.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum, deprem bölgelerinde en hızlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.
Vatandaşlarımız için yeni yerleşim yerleri belirlenirken, deprem bölgemiz tekrar inşa edilirken; afet risk durumu, zemin kalitesi çalışmaları ile birlikte sosyolojik, demografik, kültürel yapıyı koruyarak, il yöneticileri, STK, akademisyenlerle istişare edilerek en iyisi, en sağlamı yapılması yönünde uzmanlar ile kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir.
Yapılan bilimsel çalışmaların ışığında “Mart” ayı itibariyle başlayacak olan bu çalışmaların alt yapısı netliğe kavuşturulmuş, yol haritası belirlenmiştir.
Bu süreçte yürütülecek olan ve 10 madde olarak belirlenene planlamaya baktığımızda;
1- Yerleşime açılacak alanlarda tüm afet risklerinin tespiti yapılacak. Morfolojik, jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik arazi kullanımı incelenecek.
2- Zeminin depreme dayanıklılığını ortaya koyan mikro-bölgeleme ve jeolojik etüt çalışmaları devam edecek.
3- Eski yerleşim alanlarının zemin incelemelerine göre, imar kısıtlaması, bina yoğunluğunda azaltım dahil seçenekler değerlendirilecek.
4- Sağlam zemin için sıvılaşmanın olmayacağı yerler belirlenecek.
5- Fay hatlarına mesafe hesaplanacak.
6- Dirençli şehirler için 'ovadan dağlara doğru yerleşim modeli' üzerinde durulacak.
7- Radyal temel tünel kalıp sistemi tüm yapılarda uygulanacak.
8- Şehrin kültürüne, sanatına, doğal ve tarihi dokusuna, sosyolojisine, demografik yapısına uygun şekilde tasarlanacak.
9- İki ay içerisinde TOKİ eliyle 200 bin konutun inşasına başlanacak. Konutların hiçbiri zemin artı 3-4 katı geçmeyecek.
10- Sürecin her aşamasında üniversiteler, bilim insanları, mühendis, mimar, şehir planlamacıları olacak.
Bu arada, geçici barınma alanlarımızda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve özel sektör eliyle yürütülen çalışmalarla tamamlanan ve yapımı devam eden yığma tuğla yapılar, konteyner kentler ve prefabrik evlerin bulunduğu yerlerde depremzedeler için sosyal donatı alanları da hayata geçirilmeye başlanmıştır.
Gaziantep’in Nurdağı ilçesine kurulan konteyner kentlerde yaşayan depremzedeler için gıda, sosyal market ve giyim, erkek ve kadın kuaförü, okul, anaokulu, oyun parkı, basketbol sahası ve mescit gibi sosyal ve genel ihtiyaçlara yönelik hizmetler bir bir hayata geçirilmektedir.
Çocuklarımızın eğitimlerine devam edebilmesi için de konteyner kentlerde anaokulları, ilkokullar ve ortaokulların da kurulduğunu belirtmek isterim.
Depremin ilk günlerinden itibaren bölgeye intikal ederek kurtarma ve deprem zedelerin ihtiyaçlarını karşılama adına canını dişine takan başta Cumhurbaşkanımız ve Cumhur ittifakı liderleri ile AK Parti Genel Merkezimizin görevlendirdiği 140'a yakın milletvekillerimiz olmak üzere, Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum ve diğer tüm bakan ve yetkililerimizden Allah binlerce kez razı olsun.
Bu zor günlerde, birlik beraberliğe değer veren, önemseyen bu uğurda ellerinden gelen yardımları esirgemeyen, beraberlik çağrısında bulunan muhalefet liderlerine, STK başkanlarını, dernek ve vakıfları, cemaatleri, gönüllü vatandaşlarımızı kutluyor, tekrar tekrar Rabbimin razı olmasını diliyorum.
Menfaat ve siyasi çıkar uğruna açıklama, dezenformasyon yapan siyasi liderleri ve vatan hainlerini de kınıyorum.
Ayrıca Amasya’mızda, 27 Şubat itibarıyla KYK yurtlarımızda, kamu misafirhanelerinde, otel, pansiyon ve ailelerin yanında 8141 depremzedeyi misafir ediyoruz.
27.02.2023 tarihi itibariyle Amasya'mızdan 186 tır, 55 kamyon, gıda-giyecek, yaşam malzemesi, ısıtıcı, yakacak gibi malzemeler bölgeye sevk edilmiştir.
98 adet kurtarıcı iş makinesi, 141 adet sevk aracı, ambulans, otobüs ve kamyonlar depremin ilk günden itibaren bölgeye intikal etmiştir.
Depremzede vatandaşlarımızın ne ihtiyacı varsa hepsine yetişmeye, yaraların bir an önce sarılması ve normalleşme sürecine girilebilmesi için devlet olarak, hükümet olarak var gücümüzle ve bütün imkanlarımızı seferber ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz diyor,
Rabbim bir böyle afet, felaket yaşatmaması duası ile saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.